Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен.  

...
Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен.  
Коментари Харесай

Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен, заяви премиерът

" Смятаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен ".   Това съобщи министър председателят Николай Денков преди началото на постоянното държавно съвещание.   Според Денков освобождението на вноса от Украйна ще понижи цените на главните хранителни артикули, което ще подкрепи хората с ниски приходи, оповестява Българска телеграфна агенция.   По думите на министър-председателя горещата тематика е възбраната за импорт на зърно от Украйна в някои европейски страни.   Има две гледни точки – на зърнопроизводителите, които желаят възбраната да продължи и упрекват държавното управление в „ липса на каквато и да било държавна поддръжка за бранша “.   Втората позиция, сподели Денков, е на държавното управление, което има грижата да обезпечи по-ниски цени на питателните артикули и на фуражите, по-ниска инфлация, повече приходи в бюджета от импорт и експорт без да се помпа инфлацията и поддръжка на засегнатите зърнопроизводители.   Нека бъде ясно – освобождението на вноса от Украйна ще понижи цените на главните хранителни артикули, ще понижи инфлацията, което ще подкрепи хората с ниски приходи, ще усили приходите в бюджета от импорт и експорт, съобщи министър председателят.

  Той сподели, че до момента за 2023 година пропуснатите изгоди за бюджета от импорт и експорт са 146 млн. лева, които биха могли да се употребяват за обучение, опазване на здравето, просвета, или за подкрепяне на земеделския бранш. Тези средства ще обезпечат работата на фабрики за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и непознатите пазари.   Затова считаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен като за тази година са изплатени плануваните за погашение към земеделските производители към 2 милиарда лева от дотации и помощи, сподели Николай Денков.   Той е сюрпризиран, че " бранш, който получава 2 милиарда лева за година, може да твърди, че липсва каквато и да е държавна поддръжка ".

От тези 2 милиарда лева 890 млн. лева са от Държавен фонд „ Земеделие “ по европейска линия, 388 млн. лева от Държавен фонд „ Земеделие “ от държавния бюджет, които са отделени, тъй че да отидат за поддръжка на земеделските производители, настрана 390 млн. лева от централния бюджет и 290 млн. лева от бюджета на Министерството на земеделието и храните.

Твърдението, че страната няма грижа за бранша е погрешно. Добре е и секторът да има грижа за страната, когато формулира своите претенции, разяснява министър председателят. 

  Министър-председателят сподели, че от началото на септември призоваваме европейския бранш за ограничение на надценките по веригата от аграрния производител до крайния консуматор. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничение на тези надценки, като краткотрайна мярка за поддръжка на производителите и потребителите, уточни министър председателят.   Той заяви, че ще се изискат от Европейската комисия (ЕК) спомагателни обезщетения за загубите на българските аграрни производители изключително на тези на слънчоглед. Ще се включим в коридорите за експорт на зърно от Украйна като пренос през България и гръцките пристанища, с цел да се изнесе зърното от района към другите райони, които имат потребност от него.   За тази активност ще желаяме поддръжка от Европейска комисия. Ще засилим фитосанитарния надзор при вноса, с цел да подсигуряваме здравето на жителите.   Така ще проявим национално виновна грижа за цялото общество, а освен за един бранш в страната, съобщи министър-председателят Николай Денков.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР